Alpacavoeding
Alpaca’s komen van origine uit Zuid Amerika, uit het Andesgebergte, waar een heel ander klimaat heerst dan in Europa en een andere vegetatie groeit. Hier in Europa hebben ze daarom extra aanvulling nodig in de vorm van vitamines en mineralen. Goed uitgebalanceerde voeding is daarom een must!
Wat voer je een alpaca bij?
- Vitaminebrok
- Hooi
- Bietenpulp (winter)
- Grasmix
- Eiwitbrok
Iedere dag heeft de alpaca een goede vitamine/mineralen brok nodig. Mijn keuze gaat uit naar het merk Alpamin. Ik ben tot op heden nog geen alpaca’s tegengekomen die dit niet lusten en niet eten. Zelfs moeilijke eters of veulens die van melk over moeten schakelen naar brokjes, eten deze brok.
Alpamin heeft een complete lijn aan voeding wat de alpaca nodig heeft, en ik goede ervaring mee heb.
Alpamin brok: mineralen en vitaminen
Alprofos brok: eiwitrijk krachtvoer
FosfoBeet: fosforrijke bietenpulp
AlpaGrass: smakelijk ruwvoer met gedroogde grassen en kruiden
Dagelijks: Alpamin plus Alprofos brokjes gemixt met een beetje Alpagrass of grasmix van Hartog.
Extra:
Hartog gras-mix: een handje hiervan door de brokjes. De grote brokken die in deze grasmix zitten moeten kleiner gemaakt worden d.m.v. breken of met een mesje. De alpaca kan zich verslikken in de te grote brok.
Muesli: b.v. KASPER FAUNAFOOD ALPACAVOEDER 20 KG Mocht je magere alpaca's hebben, kun je een klein beetje mengen door de Alpamin/Alprofos in het bakje.
Grasmix
Een beetje Hartog gras-mix door de brokjes heen, voorkomt te gulzig eten van de brokjes waardoor ze zich verslikken en kunnen overgeven (spuug rond de mond). Of drachtige merries die rond de voerbak snel geirriteerd zijn als er een andere alpaca in de buurt van hun eten komt, kunnen nogal eens spugen naar de andere alpaca’s tijdens het eten; dan spugen ze hun brokjes daarbij uit, dus krijgen ze te weinig binnen. De grasmix kan dat uitspugen van alle brokjes voorkomen. Grassmix kun je bijvoorbeeld van het merk Hartog kopen, onder andere bij de Welkoop te koop.
Mijn tip is om drachtige merries apart te voeren, iets van de kudde af zodat ze rustig kunnen eten.
Bietenpulp (FosfoBeet)
Bietenpulp is geschikt voor de late herfst-wintermaanden als er niet genoeg gras meer op de weides staat. Ook zeer goed voor opgroeiende veulens en oudere of zieke dieren.
Bijvoorbeeld ’s morgens de brok geven, en einde van de middag bietenpulp geven.
Dit is de standaard voeding voor de alpaca. Wordt vanaf ongeveer oktober t/m maart/april gegeven.
Lees op de verpakking de hoeveelheid per dier.
Let op: de brokken goed laten weken, anders zet de brok uit in de maag.
Ik zet het hier even op een rijtje:
Alpamin/alprofos:
Volwassen alpaca 75 gr zomer 100 gr wintermaanden
Cria; tot 1 jaar oud: 50 gram
Grassmix: heb je veel alpaca’s dan voer je de brokjes vanuit een grote bak die verspreid wordt over de voerbak aan de muur (dakgoot bijvoorbeeld). In deze brokjesbak een grote hand grassmix mengen met de brokjes.
Hooi voor Alpaca´s
Daarnaast zorgen dat er altijd (zowel in de zomer en winter) onbeperkt vers hooi aanwezig is. In de regel is hooi van de 2e of 3e snede het beste en fijnste hooi met minste stengels (deze laten ze liggen). Het hooi in bakken op de grond voeren. Opletten dat er geen st. Jacobskruid(giftig) tussen het hooi zit. Alpagras kan ook gegeven worden als aanvulling op hooi en gras.
Vitamine D (ADE3) voor Alpaca´s
In de wintermaanden; oktober tot april is het noodzakelijk om Vitamine D (AD3E) bij te spuiten. Dit kan in injectievorm (handig bij grotere kuddes), iedere 6 weken, of in pastavorm (handig bij kleine kuddes) door de mond; iedere 5 weken. Online bij diverse verkopers te verkrijgen. O.a. hier Links
De alpaca’s krijgen te weinig zonlicht in deze maanden in Europa en daardoor een tekort aan vitamine D opname. Dit zit ook door het voer, maar is niet voldoende voor de wintermaanden. Krijgen ze een tekort aan vitamine D, kan dit vergaande gevolgen hebben voor onder andere de botten zoals veweking van de botten door onvoldoende opname van calcium. Botvergroeiingen kunnen ontstaan, X-benen, of cria’s worden geboren met slappe voetjes bijvoorbeeld omdat de moeder onvoldoende vitamine D3 had. Het is ook belangrijk voor sterke botten bij opgroeiende veulens
Voor de volledigheid; de vitamine A in de AD3E is goed voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en het afweersysteem. De vitamine E in de AD3E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.